Când putem oferi libertate totală partenerului de cuplu?

 Auzim adesea că iubirea înseamnă libertate, că o relație de iubire se bazează pe libertate, că este necesar ca omului iubit să îi oferim libertate.

Mulți dintre noi, însă, ne ”aprindem” la aceste afirmații, pentru că, automat, ne imaginăm toate scenariile negative.

❓Așadar, ce înseamnă libertatea în iubire, de fapt?

Odată ce ofer libertate, înseamnă că plec din start cu încrederea în mine, în partener, în relație. Am încredere în relație, pentru că am stabilit împreună cu partenerul/partenera intenția, direcția și scopul comun al acesteia. Fără un scop și o direcție comună, se întâmplă automat un dezechilibru și deci, apar precauția și neîncrederea.

Mai înseamnă că îi cunosc intențiile persoanei iubite vis-a-vis de mine și de relație, înseamnă că avem o comunicare onestă, autentică, pe care o simt în totalitate în acest fel.

Totodată, înseamnă că am încredere în mine, încredere ce vine din autenticitatea mea vis-a-vis de partener(ă), de ceea ce simt, și față de relația noastră. Îmi cunosc intenția asupra acestei relații, pe care o comunic sincer persoanei iubite. În același timp, pot observa responsabilitatea și asumarea reciprocă în ceea ce ne privește.

În cazul în care apar conversații interioare de scepticism, de neîncredere, este bine să ne uităm în interior și să ne întrebăm de unde vin, pentru că de cele mai multe ori, tindem să readucem trecutul în prezent. Tindem să proiectăm în relația prezentă ceea ce s-a întâmplat în relațiile anterioare. În acest caz, trăim inautentic și nu dăm șansa omului din prezent să fie cine este cu adevărat.

Aceste conversații mai pot veni din propriile greșeli pe care nu le-am iertat și credem că dacă noi am putut greși, înseamnă că și persoana din fața noastră poate face același lucru. De pildă, dacă am înșelat la un moment dat într-o relație anterioară și nu m-am iertat, voi aduce această povară în prezent și o voi proiecta asupra partenerului/partenerei din prezent. Trăind în trecut, creierul va percepe ca fiind o situație prezentă. Este necesar să înțelegem cu exactitate de unde provin aceste conversații interioare, să le comunicăm și să le eliberăm.

După ce ne-am eliberat de propriile conversații și cunoscând atât intențiile noastre, cât și pe ale partenerului/partenerei, cunoscând direcția și scopul relației, putem vorbi despre 𝐢̂𝐧𝐜𝐫𝐞𝐝𝐞𝐫𝐞 și deci, suntem aliniați să oferim libertatea celuilalt de a face orice își dorește. De ce? Pentru că vom ști că, la fel ca și noi, persoana iubită va acționa în baza intențiilor sale vis-a-vis de relația noastră.

Iar în cazul în care acțiunile vor fi contrare intențiilor, vom înțelege din start inautenticitatea lor și deci, a iubirii. Aici ne rămâne să facem o alegere.🙂


Dacă ți-a plăcut acest articol și vrei să citești mai multe, te invit să urmărești și pagina https://www.facebook.com/calatoriepentrusuflet .

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

De ce femeia ajunge să devină ”bărbat?

Am fost infectată cu covid. Află cum s-a manifestat și câteva recomandări

Care este diferența dintre milă și compasiune?